За нас
За Радио Китай
Пишете ни
in Web bulgarian.cri.cn
Нови възможности за обучение на български студенти в Китай
2013-06-27 15:38:34 cri

Интервю с проф. Александър Федотов, Директор на ЦИЕК към СУ„Св. Климент Охридски"


София беше избрана за домакин на Шанхайското образователно изложение, което се проведе в началото на месец юни в Националния дворец на културата в българската столица. Това е първото мащабно представяне в Европа на образователните институции в Шанхай.

По време на изложението бяха представени възможностите за обучение в 23 университета и 5 гимназии в Шанхай, който е най-големият метрополис в Далечния Изток.

Събитието се организира от Шанхайската муниципална комисия по образованието, съвместно с Генералното консулство на Република България в Шанхай и Българския център за развитие, инвестиции и туризъм в Китай.

Китайските представители на висшите училища обсъдиха с ректорското ръководство на Софийския университет „Св. Климент Охридски" бъдещи съвместни инициативи и обмен на студенти между университетите в Шанхай и България.

Софийският университет е първият, в който се преподава китайски език още от 1953 г. Специалността "Китаистика" в Центъра за източни езици и култури (ЦИЕК) към университетасъществува от 1991 г. Досега над 100 студенти са завършили бакалавърски, магистърски и докторски степени. От 2006 г. институт „Конфуций" към ЦИЕК също предлага курсове по китайски, а образователните му програми дават възможност за опознаване на културата и историята на Китай.

Всяка година България изпраща около 20 студенти за обучение в Китай, които получават стипендии от китайската страна. Най-голям интерес има към икономическите и технически специалности в Китай. Не малко български студенти проявяват интерес и към специалността „Политология", която се преподава в китайските университети, които предлагат големи възможности и за обучение и на английски език.

Китайски студенти също се обучават ежегодно у нас. Броят на желаещите да следват в чужбина, дори и в България нараства поради трудността на кандидатстудентските изпити в Китай.

Проф. Александър Федотов, Директор на ЦИЕК обобщи резултатите от Шанхайския образователен форум в специално интервю за Радио Китай за чужбина. Той разказа за интереса към изучаването на китайски език в България и съществуващите възможности за обучение на български и китайски студенти в двете страни.

За Радио Китай за чужбина от София – Невена Праматарова

Още подобни теми
Коментари
© China Radio International.CRI. All Rights Reserved.
16A Shijingshan Road, Beijing, China