Студентите в Софийския университет направиха онлайн референдум за вдигането на таксите

Ако предложението за вдигане на таксите в Софийския университет бъде прието, в някои специалности то може да достигне дори до 100%

© Георги Кожухаров

Ако предложението за вдигане на таксите в Софийския университет бъде прието, в някои специалности то може да достигне дори до 100%

Студентският съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" обяви онлайн референдум във връзка с предстоящо предложение за увеличаване на семестриалните годишни такси.


Очаква се решението да бъде прието на следващото заседание на Академичния съвет на Университета на 25 февруари.


Референдумът е обявен като общостудентски и в него за или против вдигане на таксите от следващата година ще могат да гласуват всички студенти в учебното заведение.




За целта възпитаниците на най-старото висше заведение у нас трябва да се регистрират с потребителското си име и парола от онлайн информативната студентска база – СУСИ на страницата на допитването тук.

Студентите в Софийския университет направиха онлайн референдум за вдигането на таксите

© Скрийншот от референдума


От Студентски съвет подчертават, че причината за повишаването на таксите е дупка в бюджета на Университета между 8 и 18 млн. лв.


Увеличението е било обсъждано на Съвет на деканите на миналия вторник. Представителите на факултетите са разглеждали възможността таксата за студенти редовна форма да бъде вдигната с 10%.


Най-засегнати ще бъдат задочниците, тъй като увеличението при тях може да достигне максимално допустимото, което се равнява на една трета от държавната субсидия.


Председателят на Студентски съвет Даниел Стоев каза за "Дневник", че в някои специалности таксата за задочниците обучавани ще се увеличи дори 100%.


"Дупката в бюджета на СУ е причинена от два фактора. На първо време решението, което се взе още при предишното управление на ГЕРБ -  да бъде намалена държавната субсидия на университетите. Представете си да ви бъде премахнат две трети от белия дроб. Ще ви трябва много време, докато започнете да дишате с хриле, образно казано разбира се. Освен това управлението на Университета и неумението да оптимизират проекти и реформи рефлектира на тази дупка в бюджета", коментира Стоев.


Единствените специалности, в които не е обсъждано вдигане на таксите, са фармация и медицина. Причината е, че при тях таксите са високи, а студентите са малко на брой и това няма да се отрази сериозно на бюджета на СУ.


Референдумът започна вчера, а по данни на Студентския съвет в първите три часа от началото му са гласували повече от 1500 студенти, от които едва 100 са дали положителен вот за вдигане на таксите.


Увеличение на таксите в Софийския университет бе предвиждано и през 2013 г., но след протест на студентите пред Алма Матер то не бе прието.


Според Стоев приемането на предложението тази година е твърде възможно.


Студентите ще могат да гласуват до 15.00 часа на 25 февруари, непосредствено преди началото на Академичния съвет на Университета.