събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5794 прочитания

    Над 2800 български ученици и 536 учители са преминали обучения в ЦЕРН

    До края на годината 24 българчета ще посетят ЦЕРН за двуседмично обучение
    23 март 2017, 14:27 a+ a- a

    Над 2800 български ученици и 536 учители по природни науки са преминали обучения в Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) от 2011 насам. Там те са се запознали с работата и научните експерименти на ЦЕРН и са провеждали лабораторни упражнения.

    От тази година научната организация започва нова програма за двуседмично обучение на ученици - лауреати от национални и международни олимпиади. България ще е една от петте държави, които ще се включат пилотно, като до края на годината 24 българчета ще посетят ЦЕРН. Това стана ясно на среща на министъра на образованието и науката проф. Николай Денков с генералния директор на ЦЕРН Фабиола Джианоти.

    По време на разговора двамата обсъдиха възможността да се изготви оценка на участието и приноса на българските учени в провежданите експерименти на Европейската организация за ядрени изследвания.

    Български физици, математици и инженери участват в различни проекти като изграждането на един от четирите детектора на Големия адронен колайдер и провеждането на експеримента CMS, благодарение на който бе открита „божествената частица“ Хигс бозон. Учените ни са част от екипа, който прави експеримента „ИЗОЛДЕ“ на протонния синхротронен ускорител за създаване на различни радиоактивни изотопи. Те се използват за експерименти в областта на атомната и ядрената физика, материалознанието и науките за живота.

    Българските специалисти са се включили и в амбициозния проект „GRID“ за създаване на глобална компютърна мрежа с разпределени ресурси за съхранение, обработка и анализ на данни от експериментите на Големия адронен колайдер.

    На срещата проф. Николай Денков и Фабиола Джианоти коментираха идеята за създаване на инкубатор за стартиращи фирми в София Тех парк, в който да се използват нови технологии и иновации, разработени в ЦЕРН. С помощта на организацията са направени девет такива инкубатора в Европа.

    Сред дискутираните теми бяха още създаването на регионален център за адронна терапия и център за биоинформатика в България.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 10 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 11 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 11 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 13 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години